undefined

ROVA is het meest gezellige bedrijf waar ik ooit heb gewerkt

  • Nieuws
  • 08-03-2022
De wereld van afval, grondstoffen en beheer buitenruimte is over het algemeen een mannenwereld. Madeleine van der Toorn heeft het daarin erg naar haar zin. De GIS-specialist van ROVA maakt digitale kaarten waarop het werk in de buitenruimte kan worden voorbereid en afgemeld. Op Internationale Vrouwendag geven we Madeleine het woord: “Het is je karakter dat telt, niet je geslacht”.

Je werkt op kantoor bij ROVA, is dat werkelijk waar een mannenwereld?

“De man-vrouw verhouding verschilt per afdeling. Op mijn afdeling, werkvoorbereiding, ben ik inderdaad de enige vrouw. Ik ben niet anders gewend; al vanaf de middelbare school, toen ik ervoor koos om de technische kant op te gaan, was ik één van de weinige vrouwen. Op het hbo zaten in onze klas van vijfentwintig maar twee andere vrouwen. Aan die verhouding raak je gewend.”

Hoe werd je bij ROVA ontvangen, als vrouw tussen de mannen?

“Toen ik ruim een jaar geleden bij ROVA begon, werd ik met open armen ontvangen. Als er al iemand viel over het feit dat ik als vrouw was aangesteld om een technische klus te klaren, heb ik daar niks van gemerkt. Mijn ervaring is dus dat het bij ROVA niet uitmaakt of je man of vrouw bent. We zijn allemaal gewoon met ons vak bezig en willen dat zo goed mogelijk doen.”

Wat doet een GIS-specialist en wat heb je gestudeerd?

“Een GIS-specialist kan kaartproducten maken en ruimtelijke analyses doen. In de praktijk betekent dat dat je ervoor zorgt dat mensen hun werk beter kunnen doen, doordat het zichtbaar is in een kaart. Werkvoorbereiding zorgt er bijvoorbeeld voor dat alle te snoeien bomen bij de uitvoerder bekend zijn. De kapploegen (van ROVA en de aannemer) hebben tablets mee waar ze op een kaart hun eigen werkvoorraad zien. Daarop kunnen ze aangeven welke bomen ze hebben gesnoeid en welke niet gesnoeid konden worden en waarom. Het lijkt op Google Maps, maar dan met allerlei extra opties. Om GIS-specialist te worden, heb ik een bachelor Geo-informatica gedaan en een master Geo-Information Science.”

Wat vind je leuk aan dit werk?

“Het leuke is dat het aan de ene kant om techniek draait en aan de andere kant om de gebruiker. Als ik bijvoorbeeld een kaart maak voor collega’s in de buitendienst, stel ik me voor dat ze lekker aan het werk zijn en dan tussendoor op de tablet het werk moeten afvinken. Dat is een onderbreking, dus dan is het fijn als het vlot gaat. Als zij aangeven dat ze goed met een kaart kunnen werken, dan geeft dat een kick. Daar doe ik het voor.”

Welke verschillen zie jij tussen mannen en vrouwen als het om het werk gaat?

“De mannen op mijn afdeling kunnen met een gestrekt been een gesprek in gaan. Daar kan ik enorm van genieten. Het feit dat ik zelf nogal timide ben, steekt daar dan tegen af. Maar om nou te zeggen dat dat verschil komt doordat zij mannen zijn en ik een vrouw, klopt natuurlijk niet. Eerlijk gezegd let ik niet zo op de verschillen tussen mannen en vrouwen. Het is je karakter wat telt, niet je geslacht.”

Hoe had je vooraf gedacht dat het bij ROVA zou zijn?

“Ik had verwacht dat de sfeer zakelijker en stugger zou zijn. In werkelijkheid zijn de mensen juist hartelijk en voelt het onderling heel vertrouwd. Iedere dag weer. Dat had ik van tevoren nooit kunnen bedenken.”


Wil jij ook werken bij een mooie, vooruitstrevende organisatie waar je de ruimte krijgt om jouw kennis en ervaring verder te ontwikkelen? En wil je je inzetten voor een mooie en schone leefomgeving? ROVA heeft regelmatig nieuwe vacatures. Bekijk ze via ons vacatureoverzicht of meld je aan voor ons jobalert.

Spinnenweb achtergrond

We zijn altijd op zoek naar collega's die willen meewerken aan groene, schone en veilige leefomgeving. Ben je geïnteresseerd?